Du skal vel til Lofoten i sommer?

//Kommersielt innhold//
OPPDATERT MED NYE SPØRSMÅL

Hvor skal du dra og hva skal du gjøre? Nyutgivelsen ”Turguide Lofoten – 60 flotte turer i verdens vakreste øyrike” gir deg tips til den beste Lofotferien noensinne!

Bratte fjelltopper med heftig utsikt, nydelige sandstrender med iskalde bølger, fisk på kroken, fisk på tallerkenen, midnattssol, måkeskrik, makrellkok. Koble av og koble på, hvilepuls og gire opp. Lofoten er synonymt med ”idyll”, ”paradis”, ”magi”, ”eventyr”.

Dette har du selvfølgelig fått med deg fra før. Muligens har du også erfart det selv? For du er kanskje en sånn som stadig reiser til Lofoten?

Leserkonkurranse
Helsport og Turjenter har gitt dere turfolk muligheten til å stille meg spørsmål om Lofoten via Instagram, Facebook og blogg. Det har kommet inn masse fine spørsmål, og jeg har lest dem alle. Jeg har plukket ut ti av spørsmålene som jeg svarer på lenger ned i innlegget. De som stilte de aktuelle spørsmålene blir premiert med nettopp den nye utgaven av ”Turguide Lofoten”.

Vinnerne kan sende en mail til post@turjenter.no  med fullt navn og adresse, så får dere hver deres bok i posten. Gratulerer!

https://www.haugenbok.no/Lofoten/I9788241913013

Tusen takk til alle som har sendt inn spørsmål!

Gode planer
Hva er dine planer? Forhåpentligvis får du noen gode idéer til hva du kan gjøre i Lofoten fra dette innlegget. Og hvem vet, kanskje ses vi på toppen av Moltinden eller på soldekk på Hurtigruten, med sykkelsko på føttene og en strawberry daiquiri i handa?

1. Trine Kongsli stilte spørsmål på bloggen:

Hei! Jeg har lest at Reinebringen frarådes å gåes ettersom fjellet er under utbedring for å sikre det for turgåere. I den forbindelse lurer jeg på hva du anser som det beste tur-alternativet til Reinebringen når jeg er i Reine i sommer?
/Trine

Svar:
Hei Trine! Takk for et veldig aktuelt spørsmål.

Litt bakgrunn til å begynne med: Reinebringen med sin ikoniske utsikt er et av de mest populære turmålene i Lofoten. Svært mye besøk har ført til stor slitasje og erosjon. Utbyggingen av en steinlagt sti i ny trasé er i gang, men dette tar sin tid. Moskenes kommune fraråder nå folk fra å gå turen, for å stoppe videre ødeleggelse av naturen, og for å forhindre ulykker. Det er fint om alle respekterer dette, og velger andre turer. Noe som fører meg til selve spørsmålet; alternativer til Reinebringen!

Svaret på det er topp ”730”! Det navnløse fjellet er storebroren til Reinebringen og kan by på enda fetere utsikt og enda finere vandring til topps. ”730” ligger like nordvest for Reinebringen og er nesten 300 meter høyere. På folkemunne blir toppen ofte feilaktig omtalt som Veinestind. Studerer man kartet ser man at den bratte og utilgjengelige Veinestind ligger litt vest for 730. Det er ”730” du skal navigere etter.

Topp ”730” krever en del mer tid og innsats å nå enn Reinebringen, men for vante fjellfolk kan turen anbefales på det sterkeste! Et godt sjakktrekk er å ta kajakk eller båt inn Djupfjorden, så slipper du en time på ”så som så” sti langsmed vannet. Les turbeskrivelsen på s. 179 i boka.

 

2. Tone Helen Kvalen har stilt spørsmål på Turjenter sin Facebookside:

Hei! Fotturar for barn (10, 12 og 14 år) Har de tips?

Svar:
Hei Tone! Hoven en sikker vinner! Det er en enkel tur, med fantastisk utsikt. Også mindre barn kan gå denne turen. Perfekt sted for å oppleve midnattsola! Andre fine, enkle turer er Høgskrova på Skrova (ferge fra Svolvær), Tjeldbergtind mellom Svolvær og Kabelvåg, Volandstind på Flakstad (gå fra østsiden), Håen (Natofjellet) på Værøy.

Mer utfordrende turer er Mannen mellom Hauklandsstranda og Utakleiv (stedvis svært eksponert, passer ikke for alle.), Festvågtind utenfor Henningsvær, kyststien mellom Nesland og Nusfjord. Du finner turbeskrivelser til alle disse turene i boka! (Beskrivelsen til Mannen står under Himmeltind.) Jeg er forresten i startfasen med en ny liten bok som heter ”Barnas Lofoten”. Mer info senere!

3. Veronika Ann Silva har stilt spørsmål på Turjenter sin Facebookside:

Finnes det noe sted i Lofoten hvor badetemperaturene er bedre enn andre steder i Lofoten ?

Svar:
På noen av de langgrunne strendene som ligger litt beskyttet inne i bukter, kan badetemperaturene være litt høyere enn rett ut i storhavet. Feks Kallestranda som ligger mellom Kabelvåg og Henningsvær. Ellers kan noen av de små ferskvannene få fin badetemperatur. Gå en tur på Festvågtind, og belønn deg selv med et deilig bad i Heiavannet! Ellers kan jeg anbefale våtdrakt. Jeg koser meg masse med å svømme rundt og kikke på fisk og annet liv i det krystallklare vannet.

 

4. Marion Trøan har stilt spørsmål på Turjenter sin Facebookside:

Hvilke aktiviteter vil du anbefale for fjellturenes restitusjonsdager?

Svar:
Kajakkpadling fra Henningsvær eller Reine, ridetur på Islandshest på Gimsøya, surfing på Unstad, eller SUP på Flakstad. Og ikke minst; på Trevarefabrikken i Henningsvær kan du svinge deg på dansegulvet i hele sommer! I helgene er det ofte DJ på plass.

 

5. Siljemathis1 har stilt spørsmål på Helsport sin Instagramkonto: Etter tur; hvilken plass er den ultimate plassen i Lofoten for mat og drikke?

Etter tur; hvilken plass er den ultimate plassen i Lofoten for mat og drikke?

Svar:
Her tar jeg meg frihet til å gi flere svar. Det er så mye god mat i Lofoten!

Underhuset på Sakrisøy har de en fantastisk god grønn juice laget av diverse grønne saker ;)! Mmmmmm. Jeg måtte kjøpe to sist jeg var der! De har også veldig gode hjemmelagede fiskekaker til lunsj. Råbra Sushi som ligger i annen etasje på restaurant Du Verden i Svolvær serverer deilig sushi. Fiskekrogen i Henningsvær har de flotteste restaurantlokalene i havna i Henningsvær, og masse god fisk på menyen. Himmel og Havn på Ballstad kan sakene sine! Koselige lokaler og digg mat.

 

6. Camillus78 har stilt spørsmål på Helsport sin Instagramkonto:

Kan du anbefale en dagstur som ikke er for krevende, men likevel sørger for god utsikt?

Svar:
Volandstind på Flakstad! Dette er en riktig lekkerbisken av et fjell! Nedenfra ser fjellet nokså heftig ut, men en god og nokså slak sti leder hele veien til topps, 457 moh. Turen kan gås fra øst og vestsiden, avhengig av hvor sola står. Enklest og best sti fra østsiden.

Vil du helt ut til det ytterste punktet, blir terrenget mer eksponert. S. 148 i boka.

7. Whitecottongrass har stilt spørsmål på Turjenter sin Instagramkonto:

Jag har en familjemedlem som har svårt att gå. Jag önskar at han också får uppleva en fin vandringstur på Lofoten med deilig utsikt. Har du nogot tips?

Svar:
Da vil jeg anbefale grusveien mellom Uttakleiv og Haukland! Dette er en kjempefin tur som passer for de som er dårlige til beins, sitter i rullestol (med litt terreng-egenskaper) eller går med barnevogn. Før tunellen ut til Uttakeiv ble bygget i 1998, var dette veien lokalbefolkning brukte. Grusveien slynger seg rundt fjellet Veggen, helt nede ved havet. Nydelige omgivelser. Dere ender opp på den vakre Hauklandsstranda hvor det er flott å bade. Så kan du Whitecottongrass løpe tilbake og hente bilen! Enten samme vei, eller den litt lengre veien over fjellet.

8. groelis har stilt spørsmål på Turjenter sin Instagramkonto:

De fineste sykkelturene?

Svar:
Her antar jeg at du tenker på terrengsykkelturer. Da er det Vestvågøy som er øya å være! Her finnes det flere fine turer. De fleste sykkelstiene i Lofoten er ganske teknisk krevende, og du må regne med noe bæring.

Mine favoritter er Vetten og Smørdalskammen. På begge disse turene er det lange strekker med god flytsti i flotte omgivelser. Er du en råtass på sykkel, så er Justadtind en spektakulær utfordring. For min del blir denne turen litt vel teknisk krevende. Mye bæring.

Turbeskrivelser finnes selvfølgelig i boka!

9. marierogstadkjernet har stilt spørsmål på Turjenter sin Instagramkonto:

Er det lurt å ta med sykkel til Værøy?

Svar:
Det er kjempelurt! Det er ikke så mye veier å velge mellom, men sykkel er et bra framkomstmiddel på øya. Det er for tiden ingen sykkelutleie på Værøy, bortsett fra at noen av overnattingsstedene har til utlån/leie for sine gjester.

10. _livefit har stilt spørsmål på Turjenter sin Instagramkonto:

Hvilke fjellturer må man gå om man er i Lofoten?

Svar:
Jeg velger å avslutte innlegget med tips til noen krevende fjellturer. Disse turene passer for deg som er godt fjellvant, god til å finne frem, og vant til å ferdes i bratt og eksponert terreng.

Stjerntind (934 moh.) på Flakstad er en råtass av et fjell! For å komme helt til topps må man klatre, men den litt lavere nordtoppen er mulig å nå til fots. Påberegn en del klyving.

Kitind (757 moh.) på Moskenesøy (ligger i Flakstad kommune) er herlig og heftig. En riktig lekkerbisken for deg som liker bratte og eksponerte turer.

Higravtinden (1146 moh.) på Austvågøy er Lofotens høyeste fjell. Ingen over, ingen ved siden. Det er mye snø i høyden i år. Ta med stegjern og isøks dersom du skal dit de nærmeste par ukene. Turbeskrivelser på side 142, 164 og 46.

Inspirasjon på Instagram
Følg meg gjerne på instagramkontoene @kristinfolsland og @explorelofotenguidebook

Her legger jeg ut både deilige dagsferske blinkskudd, og bildeskatter fra arkivet.

Blogglisten hits
Del artikkel
Skrevet av:
Kristin Folsland
Publisert 20.07.17