Hengekøye hele året

Få ting har gitt meg så mange gode, avslappede, fantastiske, koselige og magiske øyeblikk sånn som hengekøya har gjort. Det å ligge i hengekøya og dingle, med frisk luft i ansiktet er noe helt for seg selv, og er noe som bare må oppleves.

-April-

Hengekøye hele året

Det som er det fine med hengekøyen, er at den kan brukes hele året. En trenger heller ikke å sove natta over i den for å ha fantastiske øyeblikk.  Å ha med hengekøya på lavterskelturer, har virkelig vært en stor vinner for meg. Da tar jeg med meg hengekøya, godt selskap (eller bare mitt eget selskap), evt lesestoff, lydbok, god mat og drikke, og varme tepper/sovepose,  og finner en plass lett tilgjengelig. Så koser jeg meg i  hengekøya i den tiden jeg har til rådighet, før jeg vender snuten hjem, eller til skole/jobb eller andre avtaler. – Og man vender snuten hjem med en god dose av ny energi, og frisk luft i nesa.  Dette er turer som varmer sjela. Det trenger ikke å være så himla vanskelig. En trenger jo bare to trær/stolper/etc og VOILA! Så kan du henge og dingle slik at sjela blir glad og fornøyd.

-Mars-
-Juni-
-Oktober-
-Desember-

 

Hvorfor bruke en hengekøye?

 

– En får en “tett på naturen opplevelse”

Trenger jeg å si noe mer? -Juli-

– Det er sosialt

Selv om hengekøya kanskje passer best for en person, så kan det være veldig sosialt med hengekøyetur. Da en kan ligge i hver sin hengekøye, tett sammen, og skravle, le, slappe av og kose seg eller eventuelt jobbe litt. Det kan også være hyggelig å samle venner, lage mat på bål/primus og så deretter ta middagsluren i hver sin hengekøye.

 

Jeg har tatt med mange av mine venner på hengekøyetur. Samtlige som har vært med på tur, har gått til innkjøp av sin egen. Det sier sitt!

Eksamenslesing ute i hengekøya. -September-.

– Avslappende:

Det å ligge i hengekøya å slappe av under åpen himmel gir ro og glede til sjela. Og kan være godt i en stressende hverdag. Ikke undervurder det!

Å ligge å slappe av i hengekøya er helt fantastisk -Februar-

– Enkelt:

En trenger ikke så mye utstyr, og den er lett å ta med seg og henge opp. Hengekøya er lettere å ta med seg enn et telt, og en trenger ikke å ta hensyn til vått underlag og en kan bruke den på plasser der en ikke kan slå opp telt.

Hadde ikke vært så lett å slått opp teltet akkurat her….-Oktober-

– Kan brukes til forskjellige turer:

Fjelltur, hyttetur, kosetur, lavterskeltur, ferietur, you name it. Hengekøya kan være med på mange forskjellige turer, og en kan henge den opp rett utenfor døra si.

Henge opp hengekøya i masta på seilbåttur. -August-

– Billig:

En hengekøye koster ikke så mye, og en kan få en god hengekøye med oppheng, for under 500 kr.

 

Hva slags hengekøye bruker jeg?

Det finnes mange flotte hengekøyer på markedet. Jeg har en helt enkel, og god hengekøye av merket Ticket to the moon. De er laget av fallskjermstoff, tag for det med denne, og jeg  har både en enkel og en dobbel hengekøye. Det er den doble jeg bruker mest, da det gir litt ekstra luksus.  Dette siden det er godt å ha det ekstra stoffet «krøllet» rundt seg når en sover, og at «veggene» blir litt høyere. Og en kan også  nesten ligge sidelengs i den. Den doble tåler vekten av to personer, så det kan være koselig med besøk i den.  Men det å sove to stykker i en hengekøye, vet jeg ikke om jeg vil anbefale. – Da må en vel være super super forelsket, eller så må begge to klare å sove helt i ro. Jeg går ikke god for søvnkvaliteten da!

 

Den doble veie knappe 600 gram, og tåler opp til 200 kg. Husk å kjøpe med opphengingstau til hengekøya. Tips; jeg har hengt opphengingstauet fast til hengekøyeposen, slik at jeg alltid tar med meg begge deler når jeg er på tur, og ikke glemmer det.

Livet i dobbelhengekøye.. Mine kjære søsken koser seg i den. -August-

 

Gjemt oss godt ned i den doble hengekøya…..Deilig med litt ekstra stoff.. -Juni-

Hvordan gjør man det:

 Det første en må gjøre er å finne egnet/ønsket plass, og to trær. Jeg er en veldig svak for utsikt, så jeg prøver nesten alltid å finne en plass med utsikt. Slik som ved en innsjø, langs kysten, på en liten høyde osv. Det er veldig gøy å finne sine «egne» favorittplasser, slik at en kan komme tilbake igjen og igjen. Jeg har funnet flere «favorittplasser», og dette er plasser jeg kommer tilbake til. – Og trærne har nesten mitt navn på seg.

Fint med utsikt på en godværsdag. -September-

Det er kjekt å finne to trær som har god åpning mellom seg, uten mye busker og lignende. Treet tykkelse må vurderes, for tynne trær kan gi en del etter, og gi unødvendig mye gynging, Avstanden bør være om lag fire til fem meter. Hengekøya trenger en del plass! (Min hengekøyee (voksen) er 320cm!) Jeg har både opphengingstauet som en kan kjøpe fra produsenten, og et selvlaget opphenging. Begge fungerer veldig bra. Hvis avstanden er litt for kort, kan en surre tauet flere ganger rundt treet, slik at festet kommer så nærme stammen som mulig.

Hvis man er flere sammen kan det være hyggelig å slå opp hengekøyene like ved hverandre. Her er det tre hengekøyer som er hengt opp på et relativt lite område. -September-

I forhold til hvor mye en skal stramme hengekøyen, er det mange preferanser på, og en må bare prøve seg litt frem. Min preferanse er at hvis jeg skal sove i den, vil jeg ha den så ganske så stram, slik at det blir relativt flatt å ligge oppi den. Da kan jeg snu meg lett i søvne uten å bakse, og jeg slipper å våkne med vond rygg. Men en skal huske at om hengekøya er stram som et strikk, så kan det bli mer ustødig. Skal jeg på lavterskeltur, og bare ligge/sitte i hengekøya for en kortere stund, kan jeg godt ha litt kortere avstand(ca fire meter), slik at hengekøya henger litt som en banan. Da får jeg en god avslappet stilling i hengekøya, der jeg sitter mer enn jeg ligger, og jeg får enda bedre oversikt.

Perfekt sovestilling for begge to. (Loke får komme opp i hengekøya til morgenen, og digger det).    -Juni-

Ved vær og vind

Når en skal sove i hengekøye, ligger en under åpen himmel, og man er mer utsatt for vær og vind enn om man ligger i et telt. Derfor kan det fort bli litt kaldt om en ikke tar litt forehåndsregler.

Valg av hengekøye – plassering er selvsagt veldig væravhengig. Hvis det er vind og litt utrygt for regn/snø, kan det være godt å trekke seg inn i skogen, finne le og henge opp hengekøya der. Det er lurt å tenke på vindretningen, for å slippe å få vinden rett imot hengekøya, som kan gi ekstra og unødvendig gynging, og gi blafring av stoffet til hengekøya. Det kan være ganske så irriterende å få kanten av hengekøya slått i trynet. Det er også lurt å tenke på solforhold, særlig når det er kaldt ute. Da kan det være godt å få sola på kroppen om morgenen, for å få litt ekstra varme. Det er enda viktig å finne lune plasser på vinteren.

I le for vær og vind, med berg mot vindretningen og tett skog rundt oss. Men samtidig litt utsikt.  -Oktober-

Er det fare for regn kan en henge en tarp over hengekøya. Hvis en ikke har en spesialtilpasset tarp for hengekøya, kan en lage en selv ved hjelp av presenning eller fjellduk. Har man en fjellduk kan en legge den over seg. Det er ikke lurt å krype ned i fjellduken og lukke den tett rundt seg om du skal ligge i den i en lengre periode. Da blir det fort kondens, pga kroppen produserer varme, og avgir dette som fuktighet når det blir for tett med fjellduken over. Resultatet blir en våt sovepose, og en blir kald. Men man kan legger den en lett over hengekøya for å isolerer litt, og beskytter mot regn. En tarp kan også være god å ha hvis en skal overnatte i vintermånedene, da det kan virke litt lunere med den rundt seg.

Min bror var kreativ da regnet kom uventet på oss, og brukte liggeunderlaget og Gore tex jakken som beskyttelse mot regnet. Det fungerte det også… -Juli-

 

HUSK!  Forlat hengekøyeplassen slik som den var når du kom. Vi må ta vare på naturen, slik at naturen kan ta vare på oss.

Å våkne til dettte!!! -September-

Overnattingsturer med hengekøya:

Første gang jeg skulle overnatte i hengekøya, var jeg litt skeptisk. Kom jeg til å få til å sove? Ble det kaldt? Kom jeg til å få til å snu meg i hengekøya? Var den god å ligge i, i mange timer? Jeg hadde mange spørsmål, men hengekøya ble hengt opp og jeg krøp med i posen. Når jeg kom meg godt til rette, måtte jeg bruke god tid på å nyte synet rundt meg. Det var jo så flott å bare ligge der i mørket, helt stille, å bare se rett opp til måneskinn og alle stjernene!!! Det var nesten for fantastisk til å kunne legge seg til å sove. Men til slutt måtte en bare ta natta, og prøve å sove, på tross av at jeg var skeptisk på om jeg i det hele tatt kunne klare å få til å sove.

 

Når jeg våkner skulle jeg til å se på klokka mi, for å se hvor mange den var. Jeg var jo overbevist om at jeg ikke hadde sovet noe særlig, og dette ble bekreftet når det var så mørkt at jeg ikke kunne se klokka. Men jeg følte meg overraskende uthvilt, så det stemte ikke at det enda var natta. Så skjønte jeg fort at lua mi var trøkt ned til nesen, og det var derfor det var så mørkt. Klokka viste derimot langt ut på formiddagen, og jeg hadde sovet som en stein…

– Det er ren lykke å våkne slik som dette. Hør på fuglene! Se den utsikten!!! Magi <3

Underlag:

Når jeg skal sove i hengekøya bruker jeg et god isolering under kroppen, da fallskjermstoff isolerer nada. Så jeg starter med et liggeunderlag. Jeg bruker Thermarest; z-lite sol, som jeg er super fornøyd med. Det er viktig at liggerunderlaget er minst like lang som deg, slik at hele undersiden av deg er dekt. Jeg har også brukt exped down underlag i hengekøya, men jeg synes ofte at det er like greit med bare et vanlig liggeunderlag. Når jeg har brukt exped, har jeg kun fylt den halvfullt med luft. Jeg har erfart at desto hardere underlag, desto mer ustabil hengekøye.

 

Et godt ullteppe er deilig å ha over liggeunderlaget, og som en kan ha oppover langs kantene av hengekøya. Om en har en skinnfelle slik som reinskinn eller saueskinn å legge i køya, er dette både mykt og veldig godt og varmt. Dette gir en ekstra lyx, og gjør det lunere og godt å ligge i hengekøya. Det har også kommet spesiallagede underlag til hengekøyer, der hvor isoleringen går opp langs siden av hengekøya. Disse har jeg ikke prøvd.

Saueskinn er godt å ha i hengekøya. -april-

Sovepose:

Når det gjelder valg av sovepose, må en velge en som er egnet for sesongen. Jeg bruker en Mammut Kompakt MTI – 3 sesons til sen vår, sommer og høst, og så bruker jeg Helsport Kvitbreen lady x-trem, dun pose resten av året og når det er kaldt.

 

Det er viktig å sørge for å få varmen i kroppen før en kryper ned i soveposen. Et bål varmer godt og er super koselig, og god og varm drikke er lurt å ha. Det kan være lurt å ta noen spensthopp, eller komme i varmen med litt «god gammeldags floke», og bevege seg til en blir god og varm før en legger seg ned i soveposen. Legger man seg kald i soveposen, isolerer en kulden inne i soveposen, og gjør det er vanskelig å bli varm igjen.

 

Fryser du veldig lett kan man legge en lakenpose i silke inni soveposen, og dette kan øke temperaturen med opp til fem grader. En lakenpose i silke veier ned mot 150 gram, og er lett å ha med seg. Et alternativ er å ha en tynnere sovepose inni, men dette veier mer, og tar mer plass.

 

Er det veldig kaldt kan det være lurt å koke opp varmtvann, og helle dette over i en flaske som tåler det, og legge flasken i en ullsokk (eller lignende) og putte den ned i soveposen. – Og du har en god varmeflaske! Det finnes også varmeelementer en kan bruke, og feste på kroppen eller legge nede i soveposen, som kan gjøre det ekstra digg å ligge i posen. Det er viktig å snøre sammen soveposen godt, og du er klar for natta!

Godt med litt bålvarme før en hopper opp i hengekøya. -Desember-

Bekledning:

Når det gjelder bekledningen når en skal sove, så må en selvfølgelig se an vær og sesong. De neste punktene gjelder særlig for kaldere temperaturer. Det kan være fristende når en er kald før natten i det hele tatt har startet, å kle på seg absolutt alle klærne en har med seg, og legge seg i soveposen og håpe på å bli varm. Men det trenger ikke å være så lurt, for da kan man kle «kulden» inn.

 

Ha alltid på ull innerst til kroppen. (Ulltruse, ullbh, ullsokker og ullundertøy) ULL ER GULL! Ull er alltid viktig å ha tett inntil kroppen, for å få best varme. Ull varmer selv om det blir fuktig, og tørker raskt. Er det kaldt kan det være lurt å ha på mellomlagsbekledning over ullundertøyet, ullgenser, ullbukse, ikke for tett dun, fleece etc. Ikke hopp i posen med gore tex buksa, da får du ikke like god hjelp fra soveposen din.

 

Ha lue på hodet, da kroppen taper mye varme fra hodet. Har du med en dunjakka kan det være godt å legge den rundt bena, eller under rumpa, for å isolere ekstra de plassene en ofte blir først kald på.

Ullundertøy, ullgenser og ull-lue og dunpose! Da er jeg klar for kalde netter. -Januar-

Andre tips:

Må du på do, bør du gjøre dette før du legger deg, eller stå opp av køya om du våkner og må på do.- selv om at det ikke frister noe særlig. Dette fordi kroppen bruker unødvendig mye energi og varme for å holde kroppsvæsker varme. Varme som du kan ha godt av å bruke på å holde resten av kroppen varm istedenfor.

 

Det kan være kjekt å ha hodelykt lett tilgjengelig om du skal kravle ut av køya i løpet av natten.

 

Er du var på lyder eller lys kan det være godt å ha ørepropper, eller øyebind, eller gjøre sånn som meg; og trekke lua godt ned for øya!

 

Er du i område der det er mye mygg, er myggnetting og myggmiddel et must. Det finnes både myggnetting som kan dekke hele hengekøya, som spesiallagde for hengekøye, og andre for kun ansiktet. Jeg har en som jeg trekker ned over øvre del av soveposen, og ned til brystet. Det fungerer fint for meg.

 

Hvis du synes at det høres litt skummelt ut med overnatting i hengekøya, men er nysgjerrig på det, kan du eventuelt prøve deg på en lavterskeltur først, der du ligger i hengekøya og tar en liten powernap, eller bare nyter livet for å kjenne på hvordan det føles. Føles det godt, kan det være lettere å ta skrittet til overnattingstur neste gang. Du trenger ikke å legge denne turen langt fra hverken hus eller bil, slik at terskelen for å avbryte turen om det skulle oppstå noen problemer, er lav. Det samme gjelder om en skal prøve å sove ute for første gang når det er litt kaldere, eller om en skal prøve seg alene på tur. Er jeg på tur alene, synes jeg det er godt å ha en god lydbok å lytte til.  Lykke til:) 

-Mai-

GOD TUR!

 

Blogglisten hits
  • Miriann Mitander

    Hva gjør du med skoene på vinteren?

    • Ida Kathrine

      Hei Miriann 🙂 Jeg legger skoene i sekken, eller legger sekken over skoene. Hvis det er mulig har jeg tredd den ene skoa på den andre(opp ned), slik at de ikke blir våte. Men ha skoene lett tilgjengelig, slik at du kan få raskt tak i de om du skulle trenge det 🙂 Lykke til:)